Bezpečný bezobalový nákup

#matosmysl

 

Covid nám za poslední rok přinesl mnoho výzev. Některé jsou příjemné - jako třeba čas a prostor na to zamyslet se nad skutečnými hodnotami v našich životech. Ale jiné zas až tak příjemné nejsou. Jedním z takových faktorů je právě zvýšené používání jednorázových obalů. Jídlo v krabičkách, kafe v kelímku, chléb v igelitu, nebo internetové nákupy (v tom lepším případě) v krabicích.

Hlavním důvodem zvýšené "obalovosti" je zabezpečení dostatečné hygieny, případně zamezení vzájemného kontaktu. Jestli si pamatujete, i my jsme na jaře, v době první karantény fungovali dočasně jako výdejna a balili zboží do papírových pytlíků (které jsme pak dál využili, jen tak na okraj). Proč? Zejména proto, že v té době jsme vyhodnotili covid jako neznámou veličinu, kterou vůbec neznáme. Od té doby už ale uplynul téměř rok a my všichni máme mnoho zkušeností s tím, jak se s touto veličinou popasovat. :)

 

Je tedy nákup do vlastních obalů bezpečný?

Co děláme pro to, aby byl?

Jaký je rozdíl oproti nákupu v obalu?

A jakou prioritu má v této situaci hovořit o jednorázových obalech?

 

Začnu od konce. :)

Zamýšlet se nad odpadem, který produkujeme, je skutečně důležité. I (a možná právě) v této době.

Proč? Tak třeba proto, že většina jednorázových obalů je vyrobena z plastu nebo z kombinovaných materiálů, které nejde recyklovat. V případě plastu se pro další využití v recyklaci octne míň než polovina z vytříděného odpadu (konkrétně ve Zlíně to bylo v roce 2019 bylo 48,3% společně za plasty kov a papír). Zbytek končí (v lepším případě) v spalovnách, u nás ve Zlíně na skládce (co je horší případ) a v tom nejhorším případě v krajině kolem nás.

Každý plast, který byl kdy vyroben, se ještě v nějaké podobě na planetě nachází. A zároveň, množství plastu, které bylo vyrobeno za posledních 10-12 let, je větší než za předešlých 100 let. Takže trend je hrozivý. A myslím, že je to už i hodně vidět.

Obaly z potravin přitom tvoří velkou většinu plastového odpadu domácností. Tedy ano, zkusit to dělat jinak, má opravdu význam.

Mnozí se možná zamýšlíte na tím, jak to funguje právě z pohledu hygieny - co chápu. Ale v tomto případě si stačí uvědomit, že nákup "bez obalu" neznamená, že potraviny jsou "nahé". :)

Pojďme se podívat, jak to funguje u nás a třeba v jiném marketu s baleným zbožím.

 

U nás:

1. Zboží se vyprodukuje (dělají lidé).

2. Zabalí se do vratných/velkých balení (dělají jiní lidé).

3. Dovoz k nám (také to dělají lidé). Kroky 1-3 jsou u nás mnohdy spojeny - jelikož máme primárně malé dodavatele, zboží jde z výroby přímo k nám.

4. Umístění zboží u nás do skladu a na prodejnu (i my jsme lidi, a je nás na prodejně přesně 5, kteří o zboží pečujeme :-)).

5. Nakupování do vašich nádob - přičemž se nesahá na potravinu, ale jenom na naběračku nebo jinou pomůcku.

 

V marketu:

1. Zboží se vyprodukuje (dělají lidé).

2. Zabalí se do velkých/bulk balení (další lidé).

3. Z velkých balení se to přesype do malých balení (zase další lidé).

4. Pytlíčky se přesunou do velkoskladu (lidé) - tento krok nemusí být u všeho a všech prodejen, většinou se to týká supermarketů.

5. Z velkoskladu pak do marketu do skladu a do regálů (také dělají lidé, několik desítek lidí).

6. Nakupování pytlíčků - taky se nesahá na potravinu, ale na obal. A také na nákupní košík. Čím větší market navštívíte a čím později to v průběhu dne je, tím víc lidí to stihlo udělat před Vámi. 

7. Placení - hlavně u větších obchodů jsou to extra další lidé, kteří přicházejí do kontaktu se zbožím.

 

V čem je tedy rozdíl?

V obou případech projde potravina rukama lidí, než se dostane k vám domů. První rozdíl je v délce řetězce - ve velkém obchodě nebo řetězci je těch lidí mnohonásobně víc, než v prodejně malé. 

Druhý podstatný rozdíl je právě v tom obalu. Na obal se přirozeně a opakovaně sahá. Vždyť to je jeho základní účel - aby se se zbožím snadno manipulovalo.

OBAL jako takový tedy CHRÁNÍ POTRAVINY, ALE NE VÁS.

My nemáme potraviny nahé. Jsou chráněny ve svém domečku, odkud putují k vám. A tedy, i u nás jsou potraviny v obalu, akorát ten nekončí v koši. :)

Jednorázový OBAL prostě NAHRAZUJEME NAŠÍ PRACÍ.

Potraviny nabíráme pomůckami, které po každém použití myjeme. Neustále (ekologicky) dezinfikujeme plochy. Důkladně čistíme velké nádoby na prodejně. Pro každého z vás máme připravenou dezinfekci na ruce i plochy kolem. Dokonce i terminál dezinfikujeme po každém použití. Stejně tak své ruce po kontaktu, třeba s kurýrem.

Jak to? Je to jednoduché. Jsme "rodinný podnik", který má prostor na to všechny tyto věci dělat. Navíc, Bezobaláč není jenom naší prací, ale místem, o které pečujeme. Opravdu si myslím, že pro bezpečný nákup v době covidové děláme maximum. :-) 

 

Chceme dělat věci zodpověd-om-ě

 

Tak se na to podívejme ještě jednou.

 

Děláme my

 Nákup vám rádi nachystáme předem a po Zlíně i jednou týdně rozvezeme.
 Dbáme opravdu na extra zvýšenou hygienu. Všechny plochy (váhy, stoly, vnějšek nádob) několikrát za den dezinfikujeme.
 U každého obslužného místa je pro vás připravena zvlášť dezinfekce, kterou můžete použít na ruce a na plochy.
 Pro nákup máte nachystané vždy čisté pomůcky, které po použití odložíte vedle do košíku. My je pak umyjeme v myčce a/nebo vydezinfikujeme.
 Po každém použití dezinfikujeme i terminál pro platbu kartou.
 
 

Děláte vy

 Děkujeme, že u nás nosíte roušku, používáte dezinfekci a dodržujete rozestupy 2 metry.
 A také moc děkujeme, že pokud jsou na prodejně již 3 zákazníci, a tedy jsou všechna obslužná místa obsazena, počkáte chvíli venku.
 Jsme rádi, že si na nákup nosíte čisté nádoby. Ideálně pokud je vymyjete v myčce nebo vydezinfikujete.
 Jestli potřebujete poradit s ekologickou dezinfekcí, jsme tady, rádi poradíme. 

 

Děláme společně

Svoji práci děláme rádi a chceme, abyste se u nás cítili hezky, i když úsměvy za rouškou není vidět. 
 
Extra v tomto období je pro nás to, že chodíte nakupovat důležité.
 
 
Děkujeme!
 
Je ještě něco, co bychom pro vás mohli udělat? Dejte nám vědět!
 
 
bez●baláč tým
Ivka, Veru, Rózka, Bára, Klárka, Ingrid&Michal