Quinoa bílá
Quinoa pochází z jižní Ameriky, jedná se o semínka merlíku čilského, kterému se také někdy říka poklad Inků. Quinoa je bohatá na bílkoviny, minerály a vitamíny, má jemnou oříškovou chuť, je přirozeně bezlepková.
Jak si ji připravit?
Namočte quinou před vařením na 5-10 min do studené vody. Pomáhá to odbourat případnou hořkost, která může být v přirozeném obalu zrníček a která se naštěstí rozpouští ve vodě. Potom vodu slijte a vařte podobně jako rýži. Necelé 2 hrnky vody a 1 hrnek quinoi přivedeme k varu a vaříme 15 – 20 min „na skus“. Když budete quinou vařit jen v osolené vodě, bude tak trochu postrádat chuť. Lepší je uvařit ji ve vývaru.
Na jaký způsob lze použití?
Quinou můžete použít jako přílohu místo rýže či brambor, jako základ sytých salátů a zavářku do polévek a k přípravě sladkých kaší a nákypů.
Upozornění pro alergiky: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Obiloviny (zrna) |
---|---|
Země původu: | Peru |
DMT: | 20. 2. 2025 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Humpolecká 286/28, 586 01 Jihlava