Workshopy a jiné akce

U nás se toho pořád děje hodně!

Je libo naučit se péct skvělý kváskový chlebík? Nebo prát a uklízet bez použití chemie? Nebo si posedět u lahodného čaje a dozvědět se, jak se má správně připravovat? Pravidelně děláme spoustu workshopů, besed, povídání nebo promítání. Také se moc rádi se stánkem a dílničkou účastníme mnoha akcí, na které jsme pozváni. Na jaře a na podzim pořádáme náš tradiční Dobrojarmark, který vznikl s cílem podpořit lokální výrobce.

Pokud chcete vědět o všem, co se u nás chystá (nebo také, co všechno už máme za sebou), mrkněte na Události na našem Facebooku.

A pokud máte zájem už rovnou o některý z našich workshopů (třeba kváskování pro začátečníky nebo pokročilé), mrkněte tady níže. :)

Chceš se zůčastnit podzimního Dobrojarmarku jako prodejce?

Chceš se zůčastnit podzimního Dobrojarmarku jako prodejce?

A je tady další společné podzimní dobrojarmarkování!

Piš si datum a místo:
sobota, 21. září, od 8:00 do 13:00 na Tržišti Pod Kaštany ve Zlíně.

20240601_114246

 
Co je to Dobrojarmark?

Ve zkratce, je to jarmark lokálních dobrot a krásných věcí, které vyrábí šikovní a inspirativní lidé z okolí Zlína. Pořádáme ho pravidelně již od roku 2017 a od samého začátku je to akce, která má podpořit domácí a poctivou produkci a dostat ji blíž k lidem. Naší misí je také vzájemně propojovat komunitu, sdílet své zkušenosti, vzájemně se poznat a inspirovat a vytvářet si vztahy, které přesahují samotný prodejní den - ať už mezi prodejci navzájem, nebo mezi prodejci a zákazníky, kteří se s láskou a radostí vracejí. 

 
Chceš se zapojit jako prodejce?

Tak pojď do toho! Hledáme všechny, kteří s láskou a svýma rukama vyrábí, vaří, pečou, fermentují, pěstují a jinak přivádějí na svět dobroty a krásné věci, o které se chtějí podělit s ostatními. Nejde nám jen o samotný prodej, ale chceme celou myšlenku dostat dál, zaostřit na důležitost lokálních zdrojů, komunit a společného sdílení. Pokud je to něco, s čím souzníš, tak se na tebe moc těšíme!

Napiš nám na prodejna@bezobalac.cz a domluvíme se dál, co a jak!

 
Praktické informace, které by tě mohly zajímat

Počet stánků na Dobrojarmarku je omezený místem na Tržišti Pod Kaštany. Díky Tržišti ale máme perfektní zázemí, které můžeš využít. K dispozici je stolek s markýzou, sociální zařízení a tekoucí pitná voda. Stačí tedy, když jen dorazíš se svými produkty. V den akce bude potřeba přijít dřív, protože Tržiště je v centru města a tedy pro při-parkování auta bude stanovený přesný čas. 

Cena, kterou je potřeba zaplatit za jeden stánek je 100 korun.

Kuzr pečení kváskového chleba

Kuzr pečení kváskového chleba

Kdy a kde?

Pečeme u nás v Bezobaláči pravidelně, většinou v sobotu, někdy i každých 14 dní. Ohledně aktuálních termínů napište Ondrovi na e-mail níže, nebo mrkněte do našich Facebook eventů (klik tady). Kurz trvá od 9:00 do 12:00 hodin.

V příjemném prostředí bezobalového obchůdku si můžete pak zakoupit i mnohé dobroty a také vše pro pečení chleba, nebo jiného kváskového pečiva. Každý nový pekař od nás dostane slevu 10% na celý nákup.

Cena workshopu je 500 korun.


Jak se přihlásit?

Jednoduše, stačí napsat na e-mail: okrajcar@email.cz

1_347239276_259999503176629_4506868204805446251_n

 

Pro koho workshop kváskování je?

Tenhle vymazlený kurz se hodí nejvíc pro ty, kteří si myslí, že kváskování je časově náročné a komplikované. A pro ty, kteří se obávají, jestli se dokážou postarat o kvásek. U nás totiž zažijete, jak je to snadné, rychlé, nekomplikované a navíc neskutečně dobréNeztratí se ale ani milovníci kváskového pečení, kteří by s kváskem rádi pekli i sladké dobroty, ale ještě trochu váhají.

 

Untitled design-7

 
Kdo workshop povede?

Ondřej Krajcar, kváskovému pečení se věnuje už dlouho a aktivně. Vyzkoušel spoustu receptů s použitím různých mouk a různých způsobu přípravy kváskového těsta, a to i takové kousky jako rohlíky, bulky, veky, bezlepkové pečivo, pizza, palačinky, bábovky, dorty, dezerty, nebo pomazánky. 
Jistý čas udržoval více druhů kvásků a to nejen žitný, ale i rýžový, kukuřičný, pohankový nebo špaldový. Dnes ho naplňuje hlavně hlavně pečení chleba z kvásku ve skleněné zapékací míse bez hnětení s kombinací více druhů mouk. Baví ho na tom zejména jednoduchost, díky které se v minulosti tradiční dovednost (jakou pečení chleba je) může opět dostat do našich běžných životů.
 
Na kurzu si projdete jak teorií, tak praxí. Vyzkoušíte si zadělávání těsta, překládání i samotné pečení. Součástí kurzu je i tištěný kompletní obrázkový postup od založení kvasu, přípravy těsta až po upečení bochníku. Dozvíte se vše o chlebu, o koloběhu kvasu, o zpracování těsta do mísy, do ošatky i do formy. 
 
Také se podíváte na životní cyklus kvásku, co se může přihodit a co dělat, když se to stane. Jak o kvásek pečovat a jak ho používat, jak a čím krmit. V čem je kvásek jiný oproti kvasnicím/droždí.
 
Můžete se těšit na vůni čerstvě upečeného kváskového chleba a po zchladnutí i degustaci. K propojení chutí si přineste i svoji oblíbenou pomazánku. 
 
Každý si může odnést sebou žitný kvásek, příjemný zážitek a vědomosti.
 

Ondra nabízí i praktickou konzultaci s každým z vás, můžete diskutovat a řešit vaše zkušenosti s kváskováním. Zodpoví vaše dotazy, dá doporučení a vše, co bude potřeba.

Untitled design-7

 

Co si vzít sebou?

Sebou si vezměte dobrou náladu, tužku, něco na poznámky, zástěru (pokud se budete chtít přidat k tvorbě) a obal na kousek chleba, který dostanete s sebou a hlavně naladěné chuťové pohárky. 

IMG_2290IMG_2127IMG_0165