Jáhly BIO

Značka: bio nebio s.r.o

Jáhly jsou vlastně loupané proso seté a jsou úžasným všestranným pokrmem. Ať jako příloha (třeba k rajské omáčce), zavářka do polévky, jako kaše (přidáme více vody), základ salátů (třeba místo kuskusu), náplní, karbanátků a sladkých nákypů, nebo smažené se zeleninou a masem v asijském stylu, jáhly nezklamou.

Příprava: Jáhly třikrát spaříme horkou vodou (není nezbytné), propláchneme studenou vodou a vaříme v poměru 1 : 1,8 (jáhly : voda) na mírném ohni dokud se voda nevstřebá (cca 15 minut).

Populární jahelné kuličky získáme smícháním vařených jahel, medu, kokosu, trošky vody a rozinek dohromady v poměru, který nám chuťově vyhovuje. Můžeme přidat i kokosové mléko, kousek másla, kakao, místo kokosu oříšky a podobně. Ze směsi tvoříme koule, které obalíme v kokosu či oříškách a necháme vychladit.

 

Upozornění pro alergiky:  Výrobek neobsahuje stopy alergenů.

 

Namlít mouku, vločky?
Dostupnost Máme! (15,411 kg)
85 Kč / kg
Jáhly BIO
Značka: bio nebio s.r.o
8734 jáhly
BIO Bezlepek

Je nutné jáhly promývat?

Většina českých návodů k přípravě volá po proplachování jahel horkou vodou, zatímco anglosaské zdroje jáhly maximálně propláchnou studenou vodou. Pátrali jsme proto, zda je skutečně nutné jáhly před vařením spařit. Jáhly je vhodné před vařením proplachovat studenou vodou, dokud z jahel neodtéká čirá voda. Není však nutné je spařit, pokud nám nevadí lehounce palčivá chuť. Nejedná se o hořkost, ale podobnou chuť, která nám v krku zbývá po mladém olivovém oleji. Tuto chuť způsobují látky, které se přirozeně vyskytují na povrchu jahel a chuť není po propláchnutí studenou vodou příliš výrazná. Spařením jahel se jí zbavíme prakticky úplně. Mluvíme zde však o čerstvých jáhlech. Problém jahel je, že poměrně rychle žluknou. Je tedy záhodno je co nejdříve po zakoupení spotřebovat a zbytečně je neskladovat. Žluknoucí jáhly poznáme podle toho, že hořknou. Spařením horkou vodou se hořkosti sice zbavíme, ale lepším řešením je konzumovat pouze čerstvé jáhly, které mají ještě daleko do konce minimální trvanlivosti. Když už nezkonzumujeme celý sáček najednou, můžeme jáhly uložit dobře zabalené v ledničce - rozhodně jim to neuškodí. Takže závěr zní: Propláchnutí studenou vodou stačí, pokud jsou jáhly čerstvé a nevadí nám lehce palčivá chuť, horkou vodou proplachujeme, pokud nám tato chuť vadí. A staré jáhly raději rovnou vyhodíme do koše!

 

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1511 kJ/357 kcal
Tuky 3,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g
Sacharidy 69 g
z toho cukry 1,4 g
Vláknina 3,8 g
Bílkoviny 9,8 g
Sůl 0,01 g

Doplňkové parametry

Kategorie: Obiloviny (zrna)
Země původu: Ukrajina
DMT: 30. 5. 2025
Šarže: 2076480

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bio nebio je s námi od úplného začátku. Jejich produkty mají opravdu špičkovou kvalitu a všichni je máme moc rádi (třeba veganské medvídky, hmm?). A tak trochu osobně za nás - s bio nebio je opravdu radost spolupracovat. Je to je jeden z dodavatelů, který nás velmi podržel v době covidové a díky kterému tady můžeme být ješte i dnes. Velké díky za to! :)

A co zero waste?


Bio nebio je jedna z prvních českých firem, které se pustily do distribuce velkých balení pro bezobalové obchody. Pořád rozšiřují svojí nabídku a od loňského roku dokonce nabízejí vybrané dobroty i ve vratných nádobách. Kromě toho (co je nemalá věc), dbají na ekologický původ a také způsob distribuce - třeba třtinový cukr, který nám dodávají, má neutrální uhlíkovou stopu. 

K nám vozí dobroty vlastním závozem, díky čemu nevznikají extra přepravné obaly.  

 

Chtěli byste od bio nebio něco speciálního?

Tak nám napište! Ne všechno totiž můžeme mít v stálém sortimentu. Moc rádi vám to ale objednáme extra - většinou tak děláme každé úterý. :)


Oficlální údaje: bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně. www.bionebio.cz