Panela - třtinová šťáva BIO
Proč nahradit bílý cukr panelou?
Bílý cukr při svém procesu zpracování prochází rafinací, čili chemickým ošetřením. Oproti tomu panela je v podstatě šťáva z cukrové třtiny v sypké podobě. Pokud vám není vlastní používat ke slazení jídel a nápojů sirupy (např. datlový, agávový a podobné), může být pro vás panela příjemnou alternativou.
Co je panela?
Svým vzhledem panela připomíná hnědý cukr, nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Přirozeně obsahuje melasu. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina.
Jak vzniká?
Vyrábí se z cukrové třtiny. Vylisovaná šťáva z cukrové třtiny se nahřívá a postupně se odpařuje voda. Poté se "hmota" nadrtí do sypké podoby. Nahřívání probíhá při teplotě vyšší než je 42 stupňů.
Víte, že?
Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr.
Co je zajímavé?
Panela je také známá pod názvy chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Jaké má složení?
Sacharóza je hlavní složkou panely, s obsahem mezi 65% hmotnosti (ve vysušeném stavu). V menší míře obsahuje glukózu a fruktózu. Ve míře značné pak obsahuje vitamín A, některé vitamíny skupiny B, vitamín C, D a E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.
Jaké jsou výživové údaje?
Na 100 g výrobku: energie: 1680 kJ/396 kcal; tuky: 0,65 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,22 g; sacharidy: 97 g, z toho cukry: 69,31 g; vláknina: <0,10 g, bílkoviny: 0,47 g; sůl 0,053 g.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Cukr, sůl, panela |
---|---|
Pochází z: | Ekvádor |
DMT: | 28. 3. 2026 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
... je místo, kde o čokoládě vědí všechno. A tím "všechno" myslíme opravdu všechno. U nás najdete jejich dokonalý kakaový prášek a nejlepší panelu, jakou jsme kdy měli šanci ochutnat. :)
A co zero waste?
Hlavním důvodem, proč u nás najdete produkty z Troubělic je to, že si sami vybírají a vozí všechny produkty z Ekvádoru. Táto milá rodina totiž část života strávila právě v Ekvádoru, kde dodnes žije jejich otec. Díky tomu pro českou stranu vybírá ty nejlepší produkty, které byly pěstovány férově k přírodě i lidem. A to je velká věc!
My nakupujeme základní velká balení v papírových pytlech. Jejich obsah si rozdělíte do zavařovaček a my pytel zpracujeme v naši re-Dílně, kde z vznikají z odpadu nové, krásné věci.
Oficiální údaje: František Bačík, 783 83 Troubělice 10. IČ: 74951521.