Guacamole: jednoduchý domácí recept z avokáda

Guacamole patří mezi nejoblíbenější avokádové pomazánky. Je hotové během několika minut, potřebuje jen pár čerstvých surovin a skvěle se hodí jako rychlá pomazánka, dip k zelenině nebo svěží večeře. Díky obsahu zdravých tuků, zejména mononenasycených mastných kyselin, jde o jednoduché výživné řešení pro každodenní vaření.

 Avokado ready to eat z Kréty v dlaních rozřízlé napůl

Obsah článku

Recept na avokádovou pomazánku

Nudí tě klasické pomazánky s tvarohem nebo smetanovým sýrem? Ne, že by takováto avokádová pomazánka nechutnala dobře. Ale tradiční bezlepkové a bezlaktózové guacamole dodá trochu svěžesti do české kuchyně.

Ingredience

Uvedené suroviny odpovídají 2 - 3 porcím.

Hotovo budeš mít během 10 minut.

  • 2 kusy avokáda
  • 80 g rajčátek (volitelné)
  • 1 kus menší cibule
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • hrst natě koriandru
  • sůl

Postup

Do připravené misky si vydlabej dužinu avokáda a rozmačkej ji vidličkou na hladkou kaši.

Cibuli si oloupej a nakrájej nadrobno. Rajčátka omyj a nakrájej na malé kostičky. Obě suroviny přidej k rozmačkanému avokádu spolu s limetkovou šťávou. Osol dle potřeby. 

Nať koriandru nakrájej nadrobno a vmíchej do pomazánky. Pokud ti koriandr nechutná, tip, jak jej nahradit, najdeš v otázkách níže

Jak dosáhnout nejlepší chuti guacamole?

  • Použij čerstvé, vyzrálé suroviny,
    • Výborná chemicky neošetřená čerstvá avokáda můžeš ochutnat přes Milujeme Krétu. Chceš se o tomto projektu dozvědět více? Mrkni na jejich web nebo sleduj závozy k nám do obchůdku.
  • avokádo nešlehej do hladka, ale pomačkej vidličkou,
  • ochutnávej a dolaďuj sůl, limetku a cibuli,
  • podávej okamžitě po přípravě.

Když doplníš pomazánku o bílkoviny například v podobě vejce (vařeného nebo volského oka), masa nebo sýru, vznikne ti v kombinaci s pečivem vyvážená snídaně, svačina nebo večeře.

Časté otázky a odpovědi

Jaké avokádo je nejlepší na guacamole?

Ideální je zralé avokádo – měkké na dotek, ale ne kašovité. Po stisku prstu by mělo mírně povolit. Zbytky stopky se musí dát snadno odstranit a dužina pod ní by měla být světle zelená.

Jak zabránit tomu, aby guacamole zhnědlo?

Hnědnutí způsobuje oxidace. Nejlépe pomůže přidat dostatek limetkové šťávy, zakrýt povrch těsnou fólií, která se dotýká krému, skladovat v lednici a spotřebovat do 24 hodin.

Musím do guacamole přidávat rajčata?

Ne, rajčata jsou volitelné. Tradiční verze tzv. guacamole sencillo je bez rajčat – pouze avokádo, sůl, cibule, limetka a koriandr. 

Čím nahradit koriandr, pokud mi nechutná?

Koriandr můžeš nahradit petrželkou, jarní cibulkou, nebo ho prostě vynechat. Chuť bude jiná, ale stále výborná.

Jaké koření se do guacamole hodí?

V základní verzi se koření nepoužívá, ale lze přidat chilli (čerstvé nebo sušené), česnek, kmín (opatrně, jen špetku).

S čím podávat guacamole?

Tradičně s tortilla chipsy, ale hodí se také k tacos a burritos, quesadillám, grilovanému masu, pečené zelenině, na tousty či sendviče.

 

Líbil se Ti článek? Sdílej jej se svými přáteli a sleduj nás na sociálních sítích,
ať Ti neunikne žádná Bezobaláčkova novinka.

Za tým Bezobaláče Ti přeje hezký den Šárka :)

 Šárka Němečková na louce s košíkem a kvetinou v ruce